Pancake-time met de Kookexpert en Le Creuset
Ik heb sinds kort (met dank aan www.kookexpert.nl) een nieuwe, super deluxe pannekoekenpan van Le Creuset toegevoegd aan mijn pannen repertoire. Ideaal want mijn vorige koekepan was dik versleten en ik was al een tijdje op zoek naar een iets beter exemplaar dan zo’n goedkope tefal-versie. Met de hoeveelheid omeletten en pannenkoeken die ik zowat wekelijks maak leek me dat het beste plan.
Deze crêpespan uit de Les Forgées serie van het merk Le Creuset will get the job done! Een pan uit gesmeed aluminium en een handvat van roestvrij staal dat niet warm wordt met zeer sterke anti-aanbaklaag. Bovendien is de pan niet te zwaar wat natuurlijk een must is als je pannenkoeken uit de losse pols en mid-air wil omdraaien. Extra bonus: een levenslange garantie. Jeeha!
Pancake-time met de Kookexpert en Le Creuset
Pannenkoeken kan je wat mij betreft op elk moment van de dag eten. Snel of traag voor ontbijt, hartig als lunch, klassiek in de vorm van een dikke crêpe met appeltjes als vier-uurtje of zelfs als avondeten. Tijd dus voor een round-up van mijn favoriete pannenkoek-recepten, because it’s pancake-time!
Ontbijt: Bananenpannenkoek
Dit het snelste, meest gemakkelijke pannenkoeken-recept om de dag mee te beginnen. Prak en zeer rijpe banaan met één of twee eieren, een snuifje zout en een beetje kaneel en bak aan weerskanten goudbruin in wat boter of kokosolie. Heerlijk met een laagje pindakaas!
Brunch: American pancakes
Mijn all-time favourite blijven American pancakes. Ze zijn een stuk kleiner en dikker dan gewone pannenkoeken. Mijn truc om ze mooi dik te krijgen? Maak een beslag voor pannenkoeken zoals je dat normaal zou doen maar scheid het ei. Klop het eiwit en schep het door het beslag. Fluffy pancakes gegarandeerd!
Lunch: Bánh xèo – Vietnamese pannenkoekjes met kip en knapperige groenten
Bánh Xèo ontdekte ik vorig jaar op mijn rondreis in Vietnam. Het zijn dunne pannenkoeken van rijstmeel gevuld met restjes koude kip, reepjes wortel, pijpajuin, sojascheuten en verse kruiden zoals koriander en munt. Alles mooi opgerold en en een zoetzuur, pittig sausje erbij. De perfecte Oosterse lunch!
Vietnamese pannekoekjes met kip & knapperige groenten
Ingrediënten
Voor de dressing
- 1/2 limoen(en) of citroen
- 2 TL suiker
- 2 EL mirin
- 2 EL sojasaus
- 1 rode chili peper fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 TL vissaus
- 2 cm gember geschild en geraspt
Voor de vulling
- 2 tassen kip restjes gebraden kip
- 2 middelgrote wortel(en)
- 2 pijpajuin in fijne reepjes
- verse koriander
- verse munt
- sojascheuten optioneel
Voor de pannenkoekjes
- 70 gram rijstbloem
- 1 ei(eren)
- 225 ml melk je kan ook kokosmelk gebruiken
- 1/2 TL kurkuma
- 1 snuifje zout
Instructies
De dressing
- Meng alle ingrediënten voor de dressing. Proef of ze eventueel zoeter, zuurder of pikanter moet. Kruid bij naar smaak en zet opzij.
De vulling
- Verwijder het vel van de restjes gebraden kip en scheur ze in reepjes. Zet opzij.
- Schil de wortelen, en maak er met de dunschiller dunne reepjes van. Zet opzij.
- Pluk de verse kruiden van de steeltjes en zet opzij.
- Snij de pijpajuin in diagonale, fijne reepjes en zet opzij.
- Schik alle ingrediënten voor de vulling op een groot bord. Zo kan iedereen daarna zijn eigen pannenkoeken naar believen vullen.
De pannenkoeken
- Meng de rijstbloem met een snuifje zout en de kurkuma en maak een kuiltje in het midden.
- Voeg het ei en de melk toe en klop alles tot een glad beslag.
- Laat een beetje plantaardige olie in een koekenpan goed warm worden en voeg vervolgens een schep pannekoekbeslag toe zodat de bodem mooi bedekt is. Gebruik niet teveel beslag. De pannenkoekjes mogen mooi dun zijn.
- Bak de pannenkoek +/- 1 minuut aan één kant en draai hem vervolgens met een paletmesje om. Bak de andere kan eveneens 1 minuut tot de pannenkoek gaar en een beetje gekleurd is.
- Leg de pannenkoek op een bord en bak de rest van het beslag op.
De assemblage
- Leg een pannenkoek plat op je bord. Voeg reepjes kip toe. Top de kip met de groenten en verse kruiden. Overgiet met een beetje saus en rol de panenkoek op.
- Serveer met extra saus.
Altijd: Bretoense pannenkoeken of crêpes
Ik was het afgelopen jaar regelmatig in Bretagne en net zoals dat je in België op elke hoek een frituur vindt, zijn het daar crêpes die het favoriete fastfood blijken te zijn. Flinterdunne pannenkoeken op basis van boekweitmeel (bleud ed-du), gemengd met maximaal 30% tarwemeel, water en zout. Maar met de vulling kan je alle kanten uit, zowel zoet als hartig.
Bretoense pannekoek met champignons
Ingrediënten
Voor het beslag
- 250 gram boekweitmeel Je kan ook 2/3 boekweitmeel en 1/3 tarwemeel gebruiken
- 1 snuifje zout
- 2 ei(eren)
- 500 ml melk of water
- 40 gram boter gesmolten
Voor de vulling
- boter
- 1 ei(eren) per crèpe
- gekookte ham
- geraspte kaas Emmentaler
Instructies
Voor de crepes
- Meng boekweitmeel, zout, eieren, de melk en de gesmolten boter. Laat het deeg 2 uur rusten.
- Bak in een crèpe- of koekenpan of op een non-stick bakplaat zo dun mogelijke crèpes. Zo dun dat er gaatjes in zitten.
Voor de vulling
- Smelt een klontje boter in de koekenpan.
- Leg een crèpe erin en verwarm op middelhoog vuur.
- Strooi er stukjes gesneden ham over.
- Breek er een ei boven en verspreid het eiwit met een spatel dun over de crèpe zodat het eiwit stolt.
- Bedek het geheel met geraspte kaas.
- Wacht tot de kaas gesmolten is en vouw de vier zijden van de crèpe naar binnen.
Geen commentaren